På Årsund har det vært bosetning siden steinalderen, og med sin godt skjermede beliggenhet i le for vær og vind, har plassen opp gjennom tidene huset mang en fangstmann og fisker.
Øyene Årsundøya og Langøya ligger som et vern mot fjord og hav utenfor, og i viking og seilskutetiden var Årsund stedet der båtene ventet på riktig bør for å komme seg videre nord eller sørover. Senere i nyere tid var båtbygging en viktig næring på Årsund, og mang en båt har blitt bygd med furu fra Langøya og nærområdet. Jord og skogbruk har også vært en viktig næring, og hovedgården på Årsundøya drev også aktivt med kilnotfiske i fjorden utenfor øyene.
På Årsundøya bygde tyskerne under 2. verdenskrig et stort kystfort der 250 soldater og cirka 30 russiske og polske fanger hadde tilholdssted. Fortet var strategisk plassert slik at det dekket inngangen til fjordene på hver side av Straumsneset, men ble aldri brukt i strid. Ennå kan en turgåer finne mange godt bevarte bunkerser og kanonstillinger på den værharde yttersiden av Årsundøya.
Det offentlige friluftsområdet på Årsundøya er også en perle som er vel verdt ett besøk på en vakker sommerdag, godt egnet for bading og friluftsliv. Og vil man ta en tur for å få ett panoramaoverblikk over Årsundområdet, så er Årsundfjellet med sine 420 høydemeter ett flott sted for å nyte utsikten. Der kan vandrere bli fasinert av solen som går ned i havet utenfor Grip fyr mens vindmøllene på Smøla gjør harmonien fullkommen, en fin blanding av gammel og ny tid. Havørnene har også sitt tilholdssted i de stupbratte bergveggene på Årsundøya og kan daglig sees der de seiler høyt i det blå på sin søken etter føde. Villsauer råder grunnen på Årsundøya og tidlig på våren kommer lammene til verden, og kan være ett fristende mål for en ørnefamilie.
Etter nyttårsorkanen i 91 så ble det store skader på furuskogen på den vestlige delen av Årsund, og etter at tømmeret var ryddet opp, åpnet landskapet seg og ideen om ett hyttefelt ble født. Det resulterte i hytteområdet Årsund vest, og hyttefeltet ble snart svært populært og bebygd
Senere i 2016 ble området utvidet og Årsund vest del 2 med sine 70 tomter er nå i startgropen for utbygging. Her er det flotte selveiertomter med sjøutsikt og lun beliggenhet, og med utsikt i nord mot de majestetiske Tusnastabbene og i vest mot Frei og Kristiansund. Kort sjøvei til Kristiansund gjør at hyttefolk kan ta båten sin en tur til byen og kanskje kjøp ferske reker på kaia og andre lokale produkter. Årsundfjorden og sundene mellom øyene har godt med matfisk å by på så en kulinarisk opplevelse med selvfanget fisk kan fort bli virkelighet. Nevnes må også den verdenskjente Tingvollosten som kan kjøpes på Saghaugen gård i Torjulvågen en liten biltur unna Årsund, så her ligger det godt til rette for å leve det gode liv
«Der livet nytes» er Årsund vest hytteområde sitt slagord, og kanskje akkurat du blir den heldige eier av en fritidseiendom i dette flotte hytteområdet. Årsund ligger sentralt plassert med tanke på friluftsliv, kort vei til de mektige Sunndalsfjellene og Innerdalen og andre flotte turområder. Og er noen eventyrlystne og vil oppsøke litt spenning i det maritime miljøet så byr skjærgården på nok av spennende utfordringer.
Så ta turen til Årsund Vest hytteområde og finn ditt drømmested.